Γραφείο Εθελοντισμού

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία, με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, με τους ανάλγητους νόμους της αγοράς και της στυγνής οικονομικής συνδιαλλαγής και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια του ανθρωπισμού έχει δυστυχώς παραμεριστεί στην καρδιά και στο νου των σύγχρονων ανθρώπων. Ο εθελοντισμός ως μια έκφραση του ανθρωπισμού έχει και αυτός υποστεί σταδιακή αλλοίωση τόσο ως προς την ένταση του στις διάφορες εκδηλώσεις του, όσο και ως προς το περιεχόμενό του. Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Στη σύνθετη, παράξενη και δύσκολη εποχή που ζούμε θα οφείλουμε να ξαναβάλουμε τις αρχές της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της κοινωνικής παρέμβασης στην καθημερινή μας ατζέντα και προτεραιότητα. Ο εθελοντισμός είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα όπως προβάλλεται στις μέρες μας. Δεν έχει ούτε χρονικά όρια, ούτε πεπερασμένους τόπους και τρόπους εφαρμογής, ούτε στοχαστικούς και φιλοσοφικούς ορισμούς. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να δει κανείς τον εαυτό του στον συνάθρωπό του. Ο εθελοντής βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και “παίρνει” “προσφέροντας”

Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από αυτό που μας περισσεύει. Απ΄ αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, γιατί όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε. Όλοι μας μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 1965 την 5η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού σε μια προσπάθεια να δώσει την ευκαιρία στις εθελοντικές οργανώσεις και στους μεμονωμένους εθελοντές να καταστήσουν ορατή τη συνεισφορά τους σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Νοσοκομείο μας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο τις επιστημονικές όσο και τις κοινωνικές ανέλαβε την πρωτοβουλία ανάπτυξης Γραφείο Εθελοντισμού.

Έλα και εσύ. Σε περιμένουμε.