Αρχική Οργανωτική Δομή Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης / Αεροπορικός Τομέας (ΕΚΣΕΔ/ΑΤ)

Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης / Αεροπορικός Τομέας (ΕΚΣΕΔ/ΑΤ)

eksed

Θέση

Εδρεύει στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, στον Πειραιά.

Έτος Ίδρυσης

1953 (ΚΣΕΔ), 1987 (ΕΚΣΕΔ).

Υπαγωγή

Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

 Α/Φ – Ε/Π που υπηρέτησαν

C-47 Dakota, Nord N.2501D/N.2501 Noratlas, Dornier Do28, Sikorsky UH-19B/D Chickasaw, CH-47 Chinook.

Α/Φ – Ε/Π που υπηρετούν

C-130H/B Hercules, CL-415 Canadair, AS-332C1 Super Puma, AB-205.

Αποστολή

Η αποστολή του Τομέα Αεροπορικής Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ/ΑΤ) είναι να προβαίνει στις αναγκαίες κινητοποιήσεις και ενέργειες που απορρέουν από τις οικίες συμβάσεις, εγχειρίδια του ICAO και τις οδηγίες του ΓΕΑ με σκοπό την υποβοήθηση του ΕΚΣΕΔ στο συντονισμό και όπου απαιτείται στη διεύθυνση, των αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης. Η περιοχή ευθύνης (Search and Rescue Region – SRR) παροχής υπηρεσιών αεροπορικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.

Ιστορία

Το 1947 εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η Σύμβαση του Σικάγου του ICAO ως ANNEX 12 και έγινε Νόμος του Κράτους (Νόμος 211/1947). Με την αποδοχή της Σύμβασης αυτής η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών εντοπισμού και διάσωσης ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο μετά από αεροπορικά ατυχήματα εντός του FIR Αθηνών.

Τον Μάιο του 1953 τέθηκε σε εφαρμογή η παραπάνω Σύμβαση. Η ευθύνη της αεροπορικής Ε-Δ ανατέθηκε στην ΠΑ. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε το ίδιο έτος η δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Το ΚΣΕΔ, αρχικά εγκαταστάθηκε και λειτούργησε στην 112 ΠΜ έως το 1954. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λυκαβηττό όπου παρέμεινε μέχρι το 1960. Από τον Οκτώβριο του 1960 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987 μετακόμισε στον Κρατικό Αερολιμένα Ελληνικού, στα κτήρια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Τον Απρίλιο του 1989 κυρώθηκε η Σύμβαση του Αμβούργου (Νόμος 1844/1989) του IΜΟ βάσει του οποίου η χώρα μας ανέλαβε την υποχρέωση εντοπισμού και διάσωσης ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα εντός του FIR Αθηνών. Η ευθύνη της ναυτικής Ε-Δ έχει ανατεθεί στο Λιμενικό Σώμα (ΛΣ), το οποίο δημιούργησε τον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ/ΘΕ).

Μετά από κοινή διαπίστωση του ΓΕΑ και του Αρχηγείου ΛΣ (ΑΛΣ) ότι τα δύο κέντρα (ΚΣΕΔ και ΥΕΝ/ΘΕ) πρέπει να λειτουργούν στον ίδιο χώρο για να είναι πιο αποτελεσματική η συνεργασία τους, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο του ΓΕΑ αποφάσισε την μεταφορά του ΚΣΕΔ στο τότε ΥΕΝ/ΘΕ (σήμερα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη / ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) προκειμένου να λειτουργεί ως Ενιαίο ΚΣΕΔ (ΕΚΣΕΔ), όπου και παραμένει έως σήμερα.

Επιπλέον, από τις 02 Ιανουαρίου 2008 το ΕΚΣΕΔ πλαισιώνεται και από το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (ΕΚΕΑ) / GReek Mission Control Center (GRMCC) που λειτουργεί ως επίσημος Παροχέας Υπηρεσιών Εδάφους (Ground Segment Provider) στον Οργανισμό Cospas-Sarsat.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • Διεύθυνση : ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/ΕΚΣΕΔ, Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε2,ΤΚ. 18510, Πειραιάς.
  • Τηλ Κέντρο: 210-4131619
  • FAX : 210-4116389
  • Email :eksedat@gmail.com